Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival Espurnes Barroques aplega 200 persones a la plaça del convent de Sant Guim Vell

Prop de 200 persones van assistir al concert del festival Espurnes Barroques que diumenge es va celebrar a la plaça de l’antic convent dels jesuïtes de Sant Guim Vell, a Sant Guim de la Rabassa. El grup bolivià Ensemble Moxos va oferir un espectacle que va combinar peces musicals del barroc i pròpies de la seva zona el poble de Sant Ignacio de Moxos al cor de la selva amazònica boliviana.

DIMECRES 08 JUNY 2022

El concert es va fer a la mateixa plaça, al costat del Convent, un impressionant edifici que al segle XVII va funcionar com a residència fins a l’expulsió dels Jesuïtes d’Espanya. Aquesta edició del festival Espurnes Barroques  està dedicat als 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa. El grup de músics bolivians són el testimoni de l’expansió cap a Occident dels jesuïtes que a Bolívia van fundar missions on la música va tenir un especial protagonisme evangelitzador.

Ensemble Moxos va oferir un repertori de música missional i també velles partitures autòctones i d’altres de tradició oral indígena. De fet, aquest grup s’ha dedicat a recopilar  i reviure les velles partitures de l’època barroca. Ho fa amb instruments que van venir d’Europa i amb propis de la zona. Tot plegat formant una barreja que des del 2012 ha contribuït a que la festa gran del poble moxeny en honor al seu sant patró Ignasi es converteixi en Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Ensemble Moxos està format per divuit músics de diferents edats que toquen des del violí fins a l’orgue i el clavecí passant per diferents instruments moxenys. La directora, Raquel Maldonado, va explicar que el seu projecte té una vessant social i integradora de joves a través de la música. Durant la seva estada a Espanya tenen previstos 18 concerts durant un mes.

El concert a Sant Guim Vell es cloure amb un tast de cervesa ofert per la Casa Dalmases de Cervera i d’una beguda i menjar bolivians servits per la Comunitat Boliviana d’Igualada i el restaurant Cochabambino.