Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’antic convent de Sant Guim Vell serà un hotel rural

Una empresa de Barcelona dedicada a facilitar localitzacions per cinema i fotografia és la nova propietària de l’antic convent dels Jesuïtes del nucli de Sant Guim Vell dins del municipi de Sant Guim de Freixenet.

Vista del convent de Sant Guim Vell des de la vall de Freixenet
Vista del convent de Sant Guim Vell des de la vall de Freixenet

DIMECRES 09 NOVEMBRE 2022

L’empresa Shoot també es dedica a l’organització de tot tipus d’esdeveniments. La intenció dels nous propietaris es convertir aquest edifici en un hotel rural amb unes 10 habitacions amb tots els serveis, així com una piscina pels hostes al jardí. També volen reservar un espai per a rodatges.

L’edifici, que va ser construït el segle XVII pels Jesuïtes, va ser adquirit fa poc més de vint anys per una dona de Madrid que mantenia lligams familiars amb Sant Guim de Freixenet. En un primer moment va començar obres de rehabilitació però no les va acabar. Poc a poc l’immoble es va anar degradant fins que va decidir posar-lo a la venda. Els problemes burocràtics han allargat el procés de compra per part de l’empresa barcelonina. Finalment es va poder tancar la venda i des de fa uns mesos en són els nous propietaris.

Shoot treballen en qualsevol projecte relacionat amb la imatge, el disseny, la moda, la publicitat i la producció. Segons expliquen els representants de l’empresa, amb aquesta adquisició volen iniciar una nova línia de negoci. De moment han presentat un avantprojecte a l’Ajuntament de Sant Guim que ha rebut amb molt bons ulls la iniciativa. Segons l’alcalde, Francesc Lluch, «aquesta és una molt bona notícia per Sant Guim ja que pot representar una activitat econòmica que generi valor afegit al nostre municipi i faci possible recuperar un element important del nostre patrimoni arquitectònic».

De moment s’han fet treballs previs de topografia per tal de delimitar bé la propietat. També s’ha netejat part de la planta baixa, així com el pati posterior de l’edifici que estava atapeït de vegetació. Els nous propietaris han explicat que tenen moltes idees però que caldrà destinar-hi molts recursos. Per aquest motiu tenen la intenció d’anar executant el projecte per fases.

L’antic convent de Sant Guim Vell és una construcció que està enganxada al castell del segle XIII que es troba en ruïnes amb bona part de l’estructura enderrocada. L’edifici del Convent, en canvi, està en més bon estat exterior tot i que el seu interior presenta moltes deficiències de conservació. L’anterior propietària va enderrocar alguns elements interiors però tot va quedar a mig fer. Durant molts anys ha estat tancat i això ha fet que s’anés degradant cada cop més.

La compra del convent no ha inclòs l’antiga església que pertany al Bisbat de Solsona. Aquesta edificació es troba en mot mal estat. Especialment la coberta que té diferents forats per on entra l’aigua quan plou, la qual cosa ha anat malmeten el sostre interior de l’església en forma de volta. El mal estat d’aquest edifici fa que sigui un perill passar per la pista d’accés a les cases dels pocs veïns que viuen prop de l’edifici.

L’estada dels Jesuïtes al convent de Sant Guim Vell no va arribar als cent anys. Amb l’expulsió d’Espanya el 1776  l’edifici va quedar en desús fins a la desamortització que va facilitar que passés mans privades. Als anys 50 del segle passat, les cel·les van fer les funcions d’habitatges per algunes persones de fora de Sant Guim que no tenien casa al poble.

Novembre, 2022.