Sant Guim de Freixenet recupera el Sindicat modernista
L’Ajuntament i els propietaris signen el contracte de cessió en règim de lloguer
DIMECRES 30 DESEMBRE 2020
El Sindicat modernista de Sant Guim de Freixenet ha iniciat el camí per convertir-se en un equipament sociocultural. Dilluns 29 de desembre es va signar el contracte de cessió en règim de lloguer entre la propietat, els germans Manuel i Santiago Valls, i l’alcalde Francesc Lluch en nom de l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet. L’edifici serà cedit per un període de 60 anys per tal de poder accedir a les subvencions que facin possible la seva rehabilitació i permeti conservar aquest element patrimonial per convertir-lo en un espai multifuncional per al municipi.
La signatura del contracte és fruit de les converses que l’Ajuntament ha mantingut amb la propietat al llarg de tot aquest any per tal d’arribar a un acord per recuperar l’immoble construït el 1920 a partir del projecte de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell. El 29 de maig de l’any 2000 el Govern de la Generalitat de Catalunya el va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Monument Històric.
L’edifici
L’antic sindicat agrícola és l’element patrimonial més important de Sant Guim de Freixenet. Ocupa una superfície construïda de 960 metres quadrats amb entrada principal pel carrer Major. Consta d’una planta rectangular allargada de 20 metres d’ampla per 34,5 de llarg que està formada per tres naus amb grans arcs parabòlics recolzats en pilars sobre bases de pedra. També disposa d’una part més petita de dues plantes destinades a oficina, habitatge de l’encarregat i uns sanitaris.
Aquest edifici va ser un magatzem de cereals que depenia del Sindicat de Cervera. La seva ubicació és molt propera a la línia del ferrocarril per facilitar-ne el transport. L’estructura de l’edifici es troba en bon estat i al seu interior es poden apreciar els arcs diafragmàtics. Des de la seva construcció s’han realitzat algunes obres de conservació que han desvirtuat l’edifici original. Entre els anys 60 i 70 es va construir una coberta nova que tapa l’original.
L’agost del 2019, coincidint amb la Festa Major, l’edifici es va convertir en un auditori per muntar-hi l’espectacle de música i dansa Bachendansa programat dins dels actes de la capitalitat cultural de Cervera. Arran d’aquella cessió puntual que va fer-ne la propietat es van iniciar les converses que han acabat amb la signatura d’aquest contracte per 60 anys.
L’Ajuntament de Sant Guim té la intenció de demanar ajuts per iniciar un procés de rehabilitació de l’immoble que anirà en paral·lel als usos que s’hi destinin, tot i que encara no estan definits.