Sant Guim de Freixenet, un cas especial de la Catalunya rural
Els índex demogràfics del municipi mostren xifres més elevades que fa cent anys, un fet insòlit enmig d’una tendència al despoblament i l’envelliment
DIMECRES 28 OCTUBRE 2020
Sant Guim de Freixenet és un dels pocs municipis de la Catalunya rural que persisteix al despoblament i segueix mantenint uns índex de població iguals o superiors en relació a la últimes dècades. De fet, en comparació al 1920 – ara fa un segle – aquest municipi de la Segarra ha vist augmentat el cens poblacional amb 127 habitants, passant de 898 a 1.025.
Segons l’alcalde del municipi, Francesc Lluch, el fet de comptar amb una estació de trens i una bona línia ferroviària ha estat clau en aquesta positiva evolució demogràfica ja que va venir acompanyada de la creació de nous llocs de treball i l’establiment d’un gran nombre de comerços i empreses; un valor encara present avui en dia que repercuteix també en els índex migratoris de Sant Guim.
Lluch afegeix que a aquests atractius econòmics i empresarials s’hi suma una localització privilegiada enmig de les províncies de Lleida i Barcelona i uns preus de vida totalment assequibles en comparació als grans nuclis urbans, sent aquestes les principals fonts de supervivència demogràfica en un entorn rural, cada cop més afectat pel despoblament i l’envelliment.
Malgrat aquesta tendència a l’alça i les bones xifres registrades al llarg dels passats cent anys, en l’última dècada s’ha patit, contràriament, un lleu despoblament fruit de la crisi del 2008, any on el municipi comptava pràcticament amb un centenar de persones més que a dia d’avui. En contraposició a aquesta nota negativa, el municipi de Sant Guim de Freixenet està tornant a passar per un període de creixement fruit de la pandèmia del Covid-19 ja que, enmig d’una situació com aquesta, ja són més de 30 les persones que han optat per traslladar-se en aquesta zona de la Catalunya rural per guanyar en qualitat de vida.