Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Castell de Santa Maria

Altitud: 670 m - Habitants: 13 (2020)

L'origen etimològic està vinculat al castell que va originar aquest nucli i l'advocació de l'església parroquial, dedicada a santa Maria. El seu significat va sorgir en parlar del castell on hi ha l'església de santa Maria.

SANTA MARIA DEL CASTELL DE SANTA MARIA

Aquest temple ha estat tradicionalment sufragani de Sant Pere de Sant Domí. És un edifici romànic d'una única nau, coberta amb volta de canó. L'absis original fou suprimit en ampliar l'església a llevant amb una major nau, coberta ja amb volta apuntada. Així l'eix dels dos edificis no coincideix. A l'oest hi ha la porta d'accés amb arc de mig punt fet amb grans dovelles, la central de les quals conserva una creu en relleu. Al damunt hi ha un ull de bou fet amb un únic bloc de pedra. La façana està culminada amb un campanar d'espadenya o de paret amb dues obertures.

A l'interior es conserva una imatge de fusta policromada de la Mare de Déu, possiblement barroca. Es tracta de Santa Bàrbara, donzella de Nicomèdia que fou tancada de molt jove pel seu pare a una torre. Aprofitant una breu absència del pare fa obrir una tercera finestra a la torre que ja disposava de dues i es converteix al cristianisme. El seu pare enutjat la mata decapitant-la, després de sotmetre-la a diversos martirs (fuetejada, cremada...). Immediatament després un llamp mata el pare. Es representa vestida com les verges romanes amb túnica i embolicada amb un mantell, amb la palma del martiri, la torre amb tres finestres. No és d'estrenyar que Santa Bàrbara, protectora contra els llamps, es veneri en aquest indret, obert als quatre vents i sotmès als perills de les tronades i de les tempestes.