Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Masies de Melió

Altitud: 670 m - Habitants: 3 (2020)

Possiblement l'origen etimològic està vinculat amb el nom propi d'una persona, possiblement propietaris dels terrenys sobre els quals es van edificar les cases d'aquest petit nucli. De fet al segle XIV coneixem l'existència del mas Mañió.

LES MASIES DE MELIÓ

És possible que en alguns casos s'efectués una venda d'una peça de terra a canvi d'un preu acordat i en d'altres s'establís un cens anual de caràcter indefinit i una entrada simbòlica que en alguns casos era curiosament un simple vas d'aigua; és el que es coneix com a establiment emfitèutic indefinit. Així Catalunya es van construir petites cases que van permetre, a més de consolidar la presència dels pagesos en el territori, accedir al cultiu de les terres a partir del contracte de la rabassa morta i ampliar contínuament la superfície conreada de vinya bàsicament.

Probablement l'origen de les Masies és inicialment molt similar al d'altres petits agrupaments de masos que trobem arreu del territori, estretament vinculat al desenvolupament del cultiu de la vinya avui desapareguda en aquesta zona. Durant el segle XVIII es va produir una plantada i expansió del conreu de la vinya: els pagesos treballaven de valent fent la rompuda de boscos i conreant terrenys ermolats que ells anaven convertint en vinyes esplèndides. La rabassa ha estat interpretada co l'eina jurídica d'aquest impuls, tot i que aquest contracteestava pensat per a explotacions mixtes amb blat, llegum, oliveres..., complint d'aquesta forma la condició de policonreu que caracteritza l'agricultura tradicional.