Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Naturalesa i paissatge

El municipi de Sant Guim de Freixenet, de gairebé 25 km2, és un territori elevat. És considerat un municipi de muntanya, malgrat pertànyer a l'anomenada Plana de lleida. El nucli central es troba a 738 m d'altitud i el Tossal del Magre arriba a assolir els 781 metres d'alçària.

Aquesta alçada facilita que en aquest territori s'iniciïn diversos torrents, entre ells el de Freixenet, que dóna origen a dos dels rius de la Segarra: el Sió i l'Ondara, abocats tots dos cap a l'oest.

La situació elevada del municipi, altrament, fa que els hiverns siguin llargs i freds, amb glaçades, gebre i neu, i els estius curts i amb nits agradablement fresques gràcies a la marinada.

En el paisatge de Sant Guim podem trobar diferents elements de patrimoni popular com són cabanes de volta, fonts i abeuradors i parets de marge, entre altres, enmig dels bosquets principalment de pi i zones d'antic alzinar i els conreus de cereals.

Espais verds i d'esbarjo

Al municipi de Sant Guim de Freixenet hi ha espais d'esbarjo per gaudir del temps lliure i de la naturalesa.

La Font de Branques és la font pròpiament dita i el bosquet que acull aquesta més conegut i emblemàtic del municipi de Sant Guim de Freixenet.

El Torrent de Santa Maria recull les aigües de la Plana de Sant Guim i del clot de l'home mort (als voltants de l'Astor) i també de la Font de Branques i aquest, al seu torn, aboca les seves aigües al riu Sió que neix a la Font de Gàver (Municipi d'Estaràs).

A part de l'interès de la pròpia la font cal tenir en compte l'espai natural que l'envolta, espai ple de freixes que possiblement dónen lloc a l'indret.

El racó de la Font del Filat de la Rabassa és un indret prop del nucli de la Rabassa, en direcció al nucli deshabitat de Palamós, agradable i tranquil enmig de petits boscos d'alzines.

L'anomenat Bosc del Camp de futbol és un petit bosquet de pins que acull una font i uns bancs al seu interior. Esdevé un espai perfecte per passar el temps.

Els Jardins de l'Estació que separen el barri del mig i el de baix, paral·lels a la via del tren i al carrer major, són un espai verd d'esbarjo més.

Parc i gronxadors de l'Escola L'Estel

Fonts del municipi de Sant Guim de Freixenet

Sant Guim de Freixenet disposa de nombroses fonts arreu del municipi, moltes d'elles són poc conegudes perquè es troben en llocs recòndits del terme.

Les diferents fonts són caracatrístiques de les contrades i, més o menys, totes responen als mateixos trets i característiques. Són fonts conegudes com "fonts del clot" que també recullen aigües superficials de l'entorn que provenen de la pluja com si fossin unaljub.

* La Font de Branques

Del camí del Castell de Santa Maria a Sant Domí hi ha la Font de Branques.

* La Font de Freixenet

A la part baixa del nucli de Freixenet hi ha la Font de Freixenet i ben a prop hi ha els safarejos de Freixenet.

* La Font del Filat

Al camí que va de la Rabassa a Palamós s'hi troba la font del filat i els safarejos de la font del filat.

* La Font de Palamós

Pel camí de la Rabassa que porta a Palamós ens trobem la Font de Palamós.

* La Font de Sant Salvador

A prop de l'ermiat de Sant Salvador d'Altadill hi ha la Font de Sant Salvador.

* Font i Abeuradors de Sendomí

A pocs metres del nucli de Sendomí hi ha la font, coberta amb volta lleugerament apuntada, feta de pedra seca.

* La Font de la Torre

A les fondalades d'Amorós, per camins i senderons paral·lels a la riera d'amorós hi ha la Font de la Torre.

Vistes panoràmiques

Observa i gaudeix de les panoràmiques que t'ofereixen els camps de conreu, els boscos i la vegetació, els turonets i la geografia del paisatge, els pobles, els colors de les estacions de l'any i els cels des dels punts més alts dels pobles del muncipi.

Gaudeix de vistes panoràmiques en les següents ubicacions:

* Altadill

* Plaça de Sant Domí

* La Torre de la Vilalta

* Castell de la Rabassa